Klussen in de synagoge

Dinsdag zaten we om tien uur al in de bus onderweg naar Medias, een plaatsje op ongeveer een uur rijden afstand van Sibiu. Daar zouden we gaan helpen met het opknappen van een synagoge.

IMG_1827
Julia en Otto maken lunch klaar

 

We werden vrolijk ontvangen door de mensen van de synagoge. Een van hen vertelde ons iets over de geschiedenis van de synagoge en de joodse gemeenschap in Roemenië. Daarna werden we in groepen verdeeld, die allemaal een andere taak op zich namen. Er werden tuinmeubelen gemaakt van houten pallets, getuinierd, schoongemaakt, geveegd, afgestoft en gesjouwd. Het was behoorlijk warm buiten, maar ondanks dat hebben we enorm veel werk kunnen verrichten met zijn allen.

IMG_1829Julia: “Ik heb de trap in de synagoge schoongemaakt. Eerst moesten we puinruimen en daarna schoonmaken. Het was erg stoffig binnen dus we kregen zuurstof maskers op. Tijdens het schoonmaken ontdekten we een luik onder de trap waarvan de mensen van de synagogen niet eens wist dat het bestond! Achter het luik lag een ontbrekend stuk traphek en je kon vanaf daar zien waar de vloer verzakt was.”

Thomas: “Ik heb schoon gemaakt op bovenverdieping van de synagoge. Toen we binnenkwamen was het heel rommelig en stoffig, maar na een paar uur schoonmaken zag het er al een stuk beter uit. Het geeft echt een goed gevoel om te weten dat jij dat gedaan hebt. Tussen het puinruimen vonden we een rode vlag met een communistisch symbool. Het zag er best wel versleten uit.”

IMG_1856

Als laatste kreeg iedereen een rondleiding door de synagoge en het archief van de synagoge. Ook mocht iedereen een kaart maken, waarmee je met een speciale techniek met licht binnen enkele minuten een afbeelding op een papiertje kon printen.

Toen we na een paar uur hard werken klaar waren in de synagoge, reden we met de bus terug naar Sibiu. Daar namen de meesten meteen een douche, om al het stof van zich af te wassen. ’s Avonds mocht iedereen op eigen gelegenheid in Sibiu gaan eten.

IMG_1873

IMG_1841
Tuinmeubelen maken
IMG_1838
Puinruimen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s